Steg 2: Ekonomi

Karro.jpg

“Du kan se din balansrapport som ett förråd.”

— Karolina Stenqvist

 

Introfilm.

Ekonomi. Vi brukar kalla det för företagets ryggrad. Utan en sund ekonomi i företaget – inget hållbart företag. Men det är inte alla som startar företag för att lära sig debet, kredit och läsa resultatrapporter. I filmen nedan kickar vi igång detta oerhört viktiga steg – ett steg som vi lärt oss att älska!

 
 

Enskild firma eller aktiebolag?
Här är några av skillnaderna!

 

Egenavgifter/arbetsgivaravgifter

Du betalar egenavgifter (28,97 procent) med enskild firma, vilka är lägre än aktiebolagets arbetsgivaravgifter (31,42 procent).

Så funkar statlig inkomstskatt

Om ditt resultat är mer än 613 900 kr (inkomståret 2024) behöver du betala statlig inkomstskatt på summan över det beloppet med en enskild firma – om du inte sätter av till expansionsfond eller periodiseringsfond.

Redovisning och administration

Det är lite mindre redovisning och administration i en enskild firma jämfört med aktiebolag. Men du behöver inte ha en revisor för att du har AB.

Så funkar utdelning

Möjligheten till att ta ut ersättning i form av utdelning med 20 procent beskattning enligt 3:12-reglerna eller lönebaserad utdelning är en fördel i ett aktiebolag jämfört med enskild firma. Du ska först ta ut lön till brytpunkten – 613 900 kr.

Eget uttag vs. lön

I en enskild firma kallas pengarna som du plockar ut som lön för eget uttag. I aktiebolaget kallas det kort och gott lön.

Så funkar det att starta AB

För att starta ett aktiebolag behövs minst 25 000 kr i insatt kapital. I ett aktiebolag kan du aldrig förlora mer än ditt insatta aktiekapital. Du behöver inget kapital för att köra igång en enskild firma, men är personligt ansvarig.

 
 

Möt proffset på redovisning: Karolina Stenqvist.

I filmen ovan får du experttips från Karolina Stenqvist, redovisningskonsult och ägare till Account Factory – en papperslös redovisningsbyrå. Visst låter det vackert? Karolina har jobbat med ekonomi och redovisning i många år och kallar sig själv “ordningsfascist”. Prick en sådan person vi vill lära av!

 

"Bokföring för mig är en liten meditativ stund i min företagarvardag”

– Maja-Stina Skarstedt

 

Mall och infofilm.

I ekonomi-steget passar det naturligtvis bra med en budgetmall. Här är vårt förslag till budgetmall. Budgetar kan göras på en mängd olika sätt – det viktiga är att börja!

Budgetmallen använder du för att göra veckans övning:
1. Gör en budget för företaget (klicka för att ladda ner Excel-filen)
Filmen nedan visar hur mallen är uppbyggd. (Tänk på att mallen är uppdaterad med siffror för aktuellt år även om inte filmen är det.)

Du hittar också en film som beskriver hur man tolkar en resultat- och balansrapport för dig med aktiebolag. Den andra filmen är motsvarande innehåll för dig med enskild firma.

 
 

Övning 1: Gör en budget för ditt företag

 

1. Ladda ned mallen

Börja med att ladda ned mallen: “Gör en budget för företaget” som ligger ovan. Titta eller lyssna på genomgången som hör till mallen.

 

2. Ta fram dina rapporter

Bokför du själv eller sköter en redovisningskonsult ditt företags ekonomi? Ta fram en resultat- och balansrapport för ditt 2023 och 2024.

 

4. Förbered dina frågor

Anteckna eventuella frågor som du vill att vi tar upp vid kommande träff.

3. Fyll i budget för ditt företag

Fyll i siffror för ditt företag och budgetera så noga du kan. Utgå från din resultat- och balansrapport om du förstår dem – och dina mål från steg 1!

 

 

Övning 2: Förstå din resultat- och balansrapport.

 

1. Ta fram din resultat- och balansrapport

Spana in dessa och ta hjälp av info-filmen ovan för att förstå så mycket som möjligt.

2. Fortfarande förvirrad?

Skriv ned dina frågor, så tar vi upp dem vid nästa träff.

Din pension på fem minuter.

 

Pension från tre håll.

Pension kommer oftast från tre håll: Allmän pension (som du sparar till indirekt genom att arbeta och betala skatt och avgifter), tjänstepension (OM du är anställd och har avsättningar genom din arbetsgivare), privat pension (OM du sparar privat).

 

Räkna fram.

Gå in på Pensionsmyndigheten om du vill räkna ut din tjänstepensionsavsättning som om du hade varit anställd.

Kan bli knapert.

Om du enbart förlitar dig på den allmänna pensionen kan det bli knapert som pensionär. Som företagare har du ingen tjänstepension och behöver därför backa upp med egna pensionsavsättningar. Här finns alternativ!

 

Spara själv.

De pengar som du bör avsätta till pension kan du spara på olika sätt för att de ska växa bäst. Här beror det på intresse. Placeringen bör vara långsiktig.  

Räkna på pension.

Om du hade varit anställd med tjänstepension hade din arbetsgivare satt av cirka 4,5 procent i tjänstepension om du haft kollektivavtal. Om du har 30 000 kr i bruttolön per månad, sätter arbetsgivaren varje månad av 4,5 procent – 1 350 kr – till din pension.

 

Olika sparformer.

Du kan spara till din framtida pension i aktiesparande, fondsparande eller i en pensionsförsäkring (utbetalningar betalas då ut tidigast från 55 års ålder).

Högre pension.

Om du som anställd tjänar över 51 158 kr (inkomstår 2023 och 2024) sätts också 30 procent på lönedelar över den summan av till tjänstepension. Tjänstepension är alltså mest förmånligt för anställda höginkomsttagare.

 

Trygga upp.

Det kan också vara aktuellt med företagsförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, livförsäkring, sjukvårdsförsäkring och/eller inkomstförsäkring.

Skärmavbild 2021-10-10 kl. 18.03.55.png

Få ett ekonomiskt lugn – bestäm en dag varje månad då du gör dina rutiner och ser över budget.

Månatliga ekonomiska rutiner.

 

Sortera.

Ta direkt hand om inkomna papper och post som rör ekonomin.

 

Betala in prel-skatt.

Se efter om du behöver betala preliminärskatt och gör det månadsvis.

Betala fakturor.

Påminnelser är aldrig kul. Lägg in dina inkommande fakturor för betalning.

 

Betala in AGI.

Med aktiebolag betalar du arbetsgivaravgifter och skatt varje månad.

Fakturera.

Gör det så snart du levererat ett jobb. Det leder ofta till snabbare återkoppling.

 

Stäm av utlägg.

Om du betalar saker privat – se till att betala utläggen från företaget i tid.

Betala lön.

Ha gärna samma datum för din egen löneutbetalning. Det skapar kontinuitet.

 

Stäm av ditt konto.

Och bokför löpande eller förse din redovisningskonsult med underlag.

Årliga ekonomiska rutiner.

 

Momsdeklarera.

När du ska deklarera beror på hur du är registrerad – en gång per år, varje kvartal eller varje månad. Det snabbaste sättet att ta reda på när är genom att logga in i Skatteverkets tjänst “Lämna momsdeklaration”.

 

Lämna in övriga blanketter.

Behöver du uppdatera din preliminära skatt? Gör en ny preliminär självdeklaration. Tagit utdelning? Då ska blankett KU31 lämnas in.

Gör ditt bokslut.

Varje år måste du göra bokslut och deklarera för ditt företag. När det är dags för dig beror på om du driver en enskild firma eller ett aktiebolag. Håll koll på ditt datum och ta hjälp i god tid om du har extern hjälp.

 

Se över dina kostnader.

Ta för vana att se över dina kostnader och jämför alternativ varje år. Vissa kostnader kanske kan kapas helt? Kaaa-tjing!

 

Nästa steg handlar om sälj!